onsdag 29. desember 2010

Romjul, total avslappning og nyttårsplanlegging

Nå har vi kommet langt inn i romjula og vi fordriver tiden med total avslappning og minst mulig stress. Det eneste som kan nærme seg en liten stressfaktor er forflyttningen fra det ene matbordet til det andre...........Ikke bra, ikke bra.... Men når det er sagt så må det sies at vi har prøvd å vært ut og godt oss noen småturer. Om det ikke har vært så mange og om de ikke har vært så lange så har det jo vært noen.
Men vi koser oss...

Også når jeg først er her igjen må jeg ikke glemme og fortelle at vi har vært snille i år, for nissen kom faktisk til oss i år og. Iallefall regner vi med at det var han som var her natt til julaften og spiste opp julegrøten vi hadde satt ut.

Han hadde til og med lagt igjen en gave til barna og takket for god grøt.




Siden dagene går så fort har jeg så smått begynt å planlegge årets nyttårsbord.
Nå begynner vi og glede oss til nyttårsaften da vi også i år skal feire sammen med min manns søster med familie og noen av våre beste venner. Det har etterhvert blitt en tradisjon at vi feirer nyttårsaften sammen, og det setter vi veldig stor pris på.
Det er også en tradisjon at vi serverer kalkun med tilbehør. I tillegg ligger det an til at det blir en liten smak av Frankrike og Italia....
Her er noe som jeg tror skal få være med å prege årets festbord.



Så får vi se da om det ble slik jeg tenkte.
Isåfall kommer det nok bilder av et festpyntet bord og en mer utfyllende meny etterhvert.
(Kan jo ikke røpe alt på forhånd vettu)
Planlegginga er halve moroa ;)


torsdag 23. desember 2010

Nissegrøt

Da har nissen vår fått årets måltid av oss ;)
I hvertfall står det nå klart så det er bare og forsyne seg.
En koselig tradisjon som barna har satt pris på og setter pris på.


Her vi aldri trenger gremmes,
for at julegrøten glemmes.
Ja, på denne gården vår
folk og dyr omsorg får.


Så nå må vi bare vente til i morgen tidlig for å se om han har vært her!

onsdag 22. desember 2010

Vi venter og vi venter og vi venter......

.......på julaften så klart :)

Vi sitter nå med føttene godt plantet i sofaen og føler at vi er sjeldent godt i rute.
Har vært på jobb idag og da var det veldig greit og gjøre seg ferdig i går.
Og for en gang skyld sitter jeg og ser på "Kvelden før kvelden" og det beste av alt jeg føler jeg har tid til det.



Jeg og junior pyntet treet i går også. Jeg hadde noen fine pynteepler jeg tenkte vi kunne henge opp i treet, men fikk straks beskjed fra han om det skulle vi altså ikke.
"Åå? Hvorfor ikke?" sa jeg.
"Jo! For i jula skal vi ikke ha noe sunt!" Fikk jeg til svar...
Ja, ja... mulig han er inne på noe :)

Før vi satte oss ikveld spiste vi julegrøt med mandel. Heldigvis ble det igjen grøt som vi skal sette ut til nissen senere i kveld.


Førjulsklem til dere alle andre som sitter og venter også!


lørdag 18. desember 2010

Julegaver

Det har vært en rolig dag i heimen vår idag. Og det var helt greit liksom ;)
Staret dagen med en liten treningsrunde på 3T, og fortsatte den med litt julegavepakking. Det er nok en av de juleforberedelser jeg synes er morsomst.

Rundet av siste lørdag før jul med taco på menyen og en kjempefin julekonsert med Kurt og KORK på NRK.

I morgen blir det en liten runde rundt omkring for å levere noen av disse julegavene tenker jeg.



torsdag 16. desember 2010

"Julegjærbakst"



Denne oppskriften fant jeg på et forum inne på nettet. Syntes denne så spennende ut da den inneholdt cottage cheese, det har jeg nemelig god erfaring med i gjærbakst fra før. Blir veldig mykt og saftig av det.

FINE RUNDSTYKKER

ca 2 kg hvetemel
300 gr margarin
1 l lettmelk
2 pk gjær
1 bks cottage cheese
3 ts salt
3 ts sukker
2 egg

Smelt margarin og bland det med melken og løs opp gjæren. Hvis du har stavmikser prøv å hakk opp cottage cheesen litt, blan så inn egg, sukker og salt. Bland dette med smør-,melk- og gjærblandingen og jobb inn melet til slutt. Hev til dobbel størrelse.
Del opp deigen i passende emner. Lag horn eller rundstykker.Pensle med egg og strø på valmuefrø. Etterheve litt. Stekes ved 225 grader i ca 15 min.
Denne oppskriften har jeg funnet på et forum inne på nettet. Syntes den så spennende ut da den inneholdt cottage cheese. Har god erfaring med dette i gjærbakst fra før, blir veldig godt og saftig. Noe disse ble også, også etter at de hadde vært fryst.


GROVE RUNDSTYKKER
1 liter lunket vann
1 pose gjær
1god "klunk" olje
2-3 ts salt
3 kopper havregryn
2 kopper sammalt hvete
litt linfrø, litt solsikke kjerner eller
hva du har i skapet
Hvetemel til passe
La deigen være litt løs før den settes til heving.
Elt inn mel til den er passe før du triller ut rundstykkene.
La de etterheve før steking.
Stekes i ca 10-12 min på 225 grader.
Det blir ca 30 stk av denne porsjonen.

Tilslutt kommer en oppskrift på Kanelsnurrer. Og den har jeg funnet på den alltid like inspirerende bloggen

 Trines mektige matblogg

KANELSNURRER
900-1000 gr hvetemel
5 dl melk (30 grader)
25-50 gr gjær (helst rød)
150 gr sukker
2 ts kardemomme
1/2 ts salt
1 egg
ca 150 gr smør, i terninger
Det som er spesielt med disse er at du blander alle ingrediensene utenom smøret i en bakebolle og elter sammen.. Smøret deler du opp i terninger og elter inn til slutt. Dette egner seg best i en bakemaskin. Min er litt dårlig så jeg måtte kna det inn med hendene i tilegg. Men resultatet ble veldig bra likevel. Gå inn på Trines mektige matblogg for mer utfyllende forklaring.
Anbefales!
Lykke til!

onsdag 15. desember 2010

Gjærbakst og litt amatørtrøbbel


Nå har jeg laget et innlegg med årets "julegjærbakst" som jeg tenkte dere kunne få se.
Men siden jeg redigerte et utkast jeg hadde begynt på før, så la jo dette innlegget seg laaangt nede på siden, dvs den la seg på den datoen jeg hadde laget utkastet nemelig 8. desember.
Dere erfarne pc kyndige bloggere går det an å få flyttet dette innlegget opp på dagens dato på noe vis?
Mmhh!! Som dere skjønner så er jeg en amatør i denne verden ennå altså!
Men hvis jeg ikke klarer å få det til da ,så må dere bare bla dere nedover til dere finner innlegget!

søndag 12. desember 2010

GRATULERER KJÆRE!

Idag fyller denne lille gutten 40 år!
Hurra for deg som fyller ditt år!
Gratulerer med dagen min kjære snille mann!
Stooor klem fra frua;)

3.søndag i advent


Så tenner tre lys i kveld,
for lengsel,håp og glede.
De står og skinner for seg selv
og oss som er tilstede.
Så tenner vi tre lys ikveld,
for lengsel håp og glede.

Da har vi allerede kommet til 3. søndag i advent. Tiden flyr avgårde.....I dag skal vi feire min kjæres 40 årsdag...

lørdag 11. desember 2010

"Nissevelkomst"

Velkommen hjem til oss!
Slik ser det ut på trappen hjemme hos oss nå;)

Det må være et tegn på at det er for lite eller for mye av noe når størstejenta
utbryter : "ane du kor flaut d herre e når æ ska ha me mæ vænna hjem eller???!!"
Hmm...mon tro hva hun mente....?

Kanskje jeg må se å finne litt flere nisser og sette ut? Eller kanskje hun mente at det var nok slik?

Thi hi....
.....men iallefall...
velkommen til oss!


Det ble litt blandet bildekvalitet.Ble tatt bilder både i snøvær om kvelden og i dårlig dagslys.




onsdag 8. desember 2010

Julegodis

Fikk lyst til å prøve og lage litt julegodis til jul. Kan jo risikere at jeg ikke får i meg nok kalorier i julen....Men for at jeg ikke skal spise opp alt selv kan jeg jo feks pakke inn noe av det, så har jeg noen små julegaver på lur...

Har prøvd meg på tre forskjellige sorter: brente mandler, fløtekarameller og bountykuler.


FLØTEKARAMELLER

50 gr smør
200 gr sukker
2,5 dl fløte
2 dl sirup
1 ts vaniljesukker

Alt helles i en kaserolle, røres i hele tiden til og begynne med. Kokes på middelsvarme til den blir lys brun. Ha det over i langpanne. Skjær i terninger når det begynner og stivne litt. Hvis du ikke har små aluminumsformer/konfektformer kan du ha de i et norgesglass med melis og rist. Da kan de ligge i samme pose/glass uten at det klistrer seg så mye sammen
.

tirsdag 7. desember 2010

Cookies med sjokolade og peanøtter

Dette er ingen typisk julekjeks for meg, men jeg laget den til påske og mener å huske at de gikk ned på høykant.
Og med stor fare for å gjennta meg selv så må jeg bare innrømme at også denne oppskriften ble funnet på det søte liv. Som så mange ganger før.....


COOKIES MED SJOKOLADE OG PEANØTTER
250 gr smør
185 gr sukker
185 gr brunt sukker
2 ts vaniljeessens
2 store egg
1 ts natron
375 gr hvetemel
300 gr melkesjokolade
300 gr salte peanøtter
Det har blitt en del kaker her nå, men i disse søte juletider så hører vel det med? I morgen kommer det noe julegodis her tror jeg....

søndag 5. desember 2010

2.søndag i advent

Så tenner vi to lys i kveld,
to lys for håp og glede.
De står og skinner for seg selv,
og oss som er tilstede.
Så tenner vi to lys i kveld,
to lys for håp og glede.

Da er vi gode og mette etter å ha vært på hurtigruten å spist et av årets beste frokoster.
Håper også at dere har hatt en fin start på dagen med en deilig adventsfrokost.

lørdag 4. desember 2010

MS Nordstjernen

(Bildet er lånt fra Hurtigruten.no)

I morgen tidlig (søndag kl 8.00!) skal vi spise frokost her, på hurtigruten MS Nordstjernen. Det har etterhvert blitt en koselig tradisjon at familien til min kjære har møttes en søndag før jul på felles julefrokost når den ligger til kai i Trondheim. Det gleder vi oss til, en koselig og fin tradisjon i en småtravel førjulstid. Vi blir vel ca 25 stk som går til dekket bord i morgen tidlig.
Så da tror jeg at jeg gjør lurt i å hoppe i køyen nå så man ikke forsover seg til en av årets beste frokoster. Sov godt alle der ute!

fredag 3. desember 2010

Må ha, må ha, MÅ HA

Jeg trodde seriøst at den såkalte "må ha" listen min ikke var særlig lang. Men jeg kommer stadig på noe........

Som feks:

Jeg jo ha lemser til jul. For hva er vel en jul uten lemser?

Så i går kveld var det duket for lemsbaking sammen med en kollega.Hun er en tålmodig sjel med nesten 30 års lemsbakingerfaring. Hun forklarer, viser og instruerer meg etter beste evne.

Jeg var med henne og bakte i fjor også, men det virket ikke som jeg husket noe.

Og siden jeg var med i fjor også, må man vel kunne si at dette har blitt en tradisjon ;) Både for at disse lemsene er kjempegode også er trivelig å treffes slik en dag før jul. Også er det veldig morsomt å kunne servere sine "egne" lemser.

Jeg får jo nesten litt prestasjonsangst for dette er jo et fagarbeid kun for gamle erfarne husmødre. Trodde jeg.... Men ,neida, dette jo gikk som en drøm. Vi kjevlet, stekte, smurte og skravlet i mange timer.

Vi avsluttet kvelden med kaffe og smaksprøver.
Vi laget to typer lemse. Den ene heter senjalemse, den er smurt med smør, sukker og raspet brunost. Og den andre er vanlig tynnlemse med smør og sukker med oppskrift frå Ålen/Røros. Så når jeg kom hjem kunne jeg legge flere pakker i fryseren, som nå bare ligger og spreller, klar for å komme seg på kaffebordet i jula.



Å jaaaaa....lemser det bare MÅ jeg ha til jul!!!!!!!


torsdag 2. desember 2010

Litt mer "må ha"

Siden jeg ha multekrem på julaften så jeg jo ha krumkaker også ;)
I år fant jeg oppskriften inne på min "kakeoppskriftfavorittnettside" Det søte liv


KRUMKAKER
2 egg
125 g sukker
125 g smør
125 g hvetemel
125 g potetmel
1/4 dl konjakk
ca 1 dl vann
Jeg dobblet porsjonen pluss at jeg brukte litt mere vann enn det som sto. Fikk da ca 35 sprø fine krumkaker. Skulle tro det ble mere enn nok til seks stykker på julaften ;)
Jeg pisket eggedosis av egg og sukker så blandet jeg inn smeltet smør. Blandet så inn melblandingen. Tilslutt ble konjakken og vannet blandet inn. La det svelle i ca 30 min.

onsdag 1. desember 2010

Kolakaker

Det nærmer seg jul og det hører med å ha litt julebakst. Jeg bruker og variere sortene litt fra år til år. Det er ikke så mange sorter jeg ha, men kolaker er en sort som jeg ha og som går igjen fra år til år. De bringer fram barndomsminner og de minner meg veldig om mora mi. I dag har jeg fylt kakeboksen min med disse gode kjeksene, så nå er det bare og stikke innom på kaffebesøk ;) Julekakene er jo best nå i adventen.

Tenkte jeg kunne dele oppskriften med dere. Så her kommer den.


KOLAKAKER
300 g meierismør
300 g sukker
1,5 ts sirup
1,5 ts bakepulver
1,5 ts natron
1,5 ts vaniljesukker
450 gr hvetemel
Romtemperert smør, sukker og sirup røres sammen.
Bakepulver, natron ,vaniljesukker og hvetemel blandes og siktes i.
Rør deigen godt sammen. Del deigen og form den i pølser. Legg dem på bakepapirkledd stekeplate og trykk dem flate.
Stekes ved 200 grader i ca 10 minutt ( i min ovn 9 min, se det an) til de er brune.
Skjæres i passelige stykker mens de er varme. Jeg bruker pizzaskjæreren.
Lykke til!